tisdag 24 september 2013

Fosterfamiljer, mina tankar, med inkluderade journaler (del 8)

Åttonde delen.

Tiden på akutbarnhemmet kändes som en slags vila. Psykiskt var jag helt slut och tom och det kändes bra att komma bort från allt det svarta och ångestfyllda som tiden på tonårshemmet varit fyllt av. Visst hände dåliga saker även här, men det blev inte de stora dramatiska sammandrabbningarna. Personalen verkade förstå. De lät mig hållas. De tålde. Min socialsekreterare hittade snabbt ett hem, familjen Blom. Jag hälsade på och det bestämdes att jag skulle flytta dit. Även om familjen verkade bra och trevliga kändes det som att allt gick för fort. Jag var säker på att också den här familjen skulle trötta. Förmodligen redan efter några månader. Så jag försökte dra ut på det hela så gott jag kunde. Få dem att tröttna innan jag ens flyttat dit. Jag orkade inte med ytterligare upprepning om att alla sviker och överger. Jag orkade helt enkelt inte. Dock var familjen ihärdig och jag minns att herr Blom efter att de hälsat på mig på akutbarnhemmet kramade om mig och sa "var inte orolig, för det är jag!" och jag hade svårt att låta bli att le.


BUP-journal 900122 "Telsamtal från socialsekreterare. Hon meddelar att T nu är placerad på barnhem några mil utanför stan efter att ha provat familjehem som inte var så lämpligt och att hela hennes situation är mycket besvärlig. Just nu lugnt men mer långsiktig lösning måste till. BUP dock ej aktuellt för närvarande."

Soc-rapport 900125 "Ringt akutbarnhemmet och talat med en ur personalen som säger att det går bra med T och hon har ännu inte visat tendenser på att spela ut personalen, hon är ganska lugn. Informerar om att u t kommer att åka upp till familjen i inlandet, familjen Blom framöver och ge dem information i ärendet och efter det får de återigen känna sig för, men att redan efter en snabbinfo om T känner att de vill fortsätta diskutera kring en placering hos dem framöver. T går sina lagstadgade 5h/v i skolan samt praktiserar på en sporthall några timmar per dag och det gör hon utan att bråka. U t besökte akutbarnhemmet den 15 jan. efter det att T varit där någon dag och då gick vi igenom med personalen hur T:s vistelse är tänkt hos dem och att den ska pågå till dess vi fått tag i ett familjehem som vi anser har möjligheter att klara av T. U t har haft ett par kontakter, men ingen förutom familjen Blom har varit intresserade, men de är å andra sidan mycket intresserade. Avvaktar besöket hos dem 8 feb."

Soc-rapport 900201 "Ringt akutbarnhemmet och talat med en ur personalen. Hon tycker att det går ganska bra med T. I helgen försökte provocera personalen utan att lyckas och då sa hon skämtsamt "du ska bli arg och slänga i dörrarna, det är så dom brukar bli". I helgen hade hon hotat med att rymma men det blev inte av och personalen tror att det fortsättningsvis skall gå bra. De är inte så lättprovocerade dem hon har omkring sig. Personalens uppfattning är att det som gäller med och omkring T och det kommer att handla om detta när hon kommer till en ny familj, vilket hon gruvar sig för. Hon är rädd för sina egna reaktioner. Informerar personalen att den 8 feb. åker vi upp och träffar den tilltänkta familjen och dagen efter hör jag av mig till akutbarnhemmet."

Soc-rapport 900220 "Besök hos familjen Blom igår tillsammans med föreståndaren från akutbarnhemmet samt T och u t.  Besöket var bra och makarna Blom tog emot T på ett mycket bra sätt och T verkade ganska nöjd med träffen, men innan vi var tillbaka började hon med sitt gamla vanliga prat om att hon inte skall flytta. Personal från akutbarnhemmet ringde i morse och sa att hon börjat på samma sätt när hon kommit tillbaka dit och han vill bara veta vilken linje de skall hålla. Jag säger att det inte finns något annat alternativ för T och överenskommelsen gäller, nämligen att till helgen åker makarna Blom och träffar T och nästa vecka kommer de och hämtar T för att åka norröver till fru Bloms släkt. Och under sportlovet vill de lära känna T bättre så att de vet mer om varandra innan allvaret börjar, då skolan skall börja. T har missat skolgången förutom de 5 timmar per vecka skolan gett henne på akutbarnhemmet. Makarna Blom kommer att åka och träffa T och då återstår att se om hon finns där då eller om hon väljer att rymma. Hon brukar använda den metoden. Herr Blom säger att det kändes bra för dem med mötet med T och framförallt fru Blom kände mycket för henne och de hoppas att hon skall flytta till dem. Avvaktar vad som händer framöver."

Soc-rapport 900226 "Ringt herr Blom för att höra hur besöket på akutbarnhemmet gick och både han och fru Blom tycker det var ett bra besök. T hade först hotat att hon skulle rymma, men det blev inget av med det. Herr Blom tycker att T och fru Blom fick speciellt fin kontakt och de var överens om att de kommer på torsdag för att hämta henne och hon ska stanna och lära känna dem bättre under sportlovet. Båda makarna Blom ser fram emot att T kommer till dem och hon har talat med skolan där. I praktiken skulle det innebära att T flyttar för gott på torsdag men jag säger till herr Blom att hon kan hinna krångla en del innan allt är klart."
"Ringer och talar med personalen som bekräftar att besöket av T:s blivande familjehemsföräldrar var ett bra besök. Visst har T funderingar omkring flytten, men hon måste få fundera och även krångla till det. T har velat tala med u t men vid det telefonsamtalet ångrade hon sig, hon har inget att säga. På eftermiddagen ringer personal från akutbarnhemmet och säger att T vill prata. T säger att hon vill skjuta på den definitiva flytten. Hon vill först tillbaka till akutbarnhemmet någon dag. Hon är på det klara med att det är till detta hem hon skall och det har hon inget emot. Jag lovar henne att tala med familjen Blom om detta. Senare under dagen ringer u t och talar med herr Blom om T:s reaktion. Han säger att han avlyser släpvagnslånet och de avvaktar flyttning av möbler och att de ska hålla kontakt med akutbarnhemmet under veckan. De skall göra allt för att det skall bli bra och herr Blom förstår mycket väl att det känns hotfullt och jobbigt för T att komma till en ny familj och de skall mildra allt som går så att övergången blir så smidig som möjligt."

Soc-rapport 900320 "U t ringer och talar med herr Blom som säger att det går bra. Han berättar att det blev kris den dagen T definitivt skulle flytta dvs den 10 mars. De kom på e m  som överenskommet var, men T var helt avig och låste bl a in sig på toaletten. Efter ca 5 timmar gav hon upp och följde med. Detta var det första testet. Hon ville medvetet eller omedvetet se om de stod ut med hennes krångel, om de ville ha henne. Sedan har det löpt på bra. Hon har fått kompisar och skolan går bra. Vi kommer överens om att u t kommer upp och hälsar på tillsammans med mamma S."

Soc-rapport 900329 "Besökte familjehemmet igår tillsammans med mamma S. T var hemma och mötte oss på gården tillsammans med herr Blom. S är väldigt spänd men stämningen lättar när vi sätter oss vid lunchbordet. T far runt och visar mamman allt och vill att hon ska bry sig, men S har det just nu så jobbigt att det inte är lätt för henne att engagera sig. Vi åker in till samhället och T frågar mamma S "visst är de bra?". T vill så gärna att S ska tycka det, men S är alltid avvaktande gentemot nya människor och säger "jag känner ju inte dem än men de verkar bra". T har sagt till u t i telefon att aldrig har haft det så bra som nu. På vägen hem säger S till slut: Kan inte T bo i denna familj så kan hon aldrig göra det. Dom verkar göra allt för henne."

Soc-rapport 900420 "Den gångna månaden har gått bra och påsken var enl herr Blom mycket trevlig. Deras barn var hemma från södra Sverige och de tycker mycket om T som fått vara medelpunkten i familjen hela helgen. T är glad och nöjd. Hon har under den här tiden visat på sitt gamla mönster genom att skriva en dikt och lägga synligt. Dikten heter Ingen förstår. Makarna Blom svarade henne att de förstår och ser och att de vill ha henne och göra allt de kan för att hon skall läka. T håller kontinuerlig kontakt med sin mamma, personalen på akutbarnhemmet och tonårshemmet och hon får ofta vykort och annan post. Hon är populär bland både elever och lärare. Makarna Blom är medvetna om att det kan komma bakslag men de är glada så länge det går bra och det tycker så mycket om henne och visar det. Hon vågar visa känslor och är hjälpsam och sköter sitt rum.

BUP-journal 900528 "Tfn från socialsekreterare som meddelar att T nu är placerad i familjehem i inlandet. Har till soc sekr tackat hjärtligt då hon äntligen kommit till ett hem som hon tror kommer att passa henne precis. BUP har ingen överenskommelse om kontakt utan först om ngn person eller myndighet aktualiserar T:s situation får vi ånyo ta ställningstagande till ev handledning från BUP."

Soc-rapport 900530 "Samtal med herr Blom idag. Fortfarande går det bra i familjen och T mår allmänt bra. Den gångna helgen var T på fotbollsläger och när hon kom tillbaka sa hon spontant "så skönt att vara hemma igen". Herr Blom säger att de känner tillförsikt framöver och för honom och fru Blom finns ingen annan tanke än att T skall stanna hos dem till dess hon är vuxen att klara sitt liv på egen hand och T pratar själv i de termerna. Hon sköter skolan perfekt. De tror att de skall kunna hjälpa henne trots de störningar hon har p g a allt det svåra hon varit med om."

Soc-rapport 900619 "Hembesök i familjehemmet igår och träffade T och makarna Blom. T har haft sin mamma och småsyskon på besök i familjen i 4 dagar och tyckte det var lite jobbigt. T uttryckte till u t att hon trivs och har det bra i familjen och stämningen mellan henne och makarna Blom är fin och det märks och det märks att de verkligen tycker om T och att de betraktar henne som familjemedlem och de vill ha ansvar över henne till dess hon är vuxen att klara sig själv. Makarna Blom gör inte saker så märkvärdiga."

Soc-rapport 901017 "Ringt och talat med herr Blom. Han säger att allt är bra med T. Personal från tonårshemmet och akutbarnhemmet har besökt T och det var mycket positivt för henne. T sköter sig utmärkt och det har nyligen varit på kvartssamtal, som blev trekvart, på skolan. Hennes lärare sa att T är tillgång för klassen. Hon har öppnat upp kamraterna så att det också vågar ifrågasätta och prata. Visst är hon lite pratig, säger lärarna, men de har överseende med det. T har enhälligt invalts som ordförande i elevrådet och hon skall på kurs nu till helgen."

Soc-rapport 901206 "Ringt och talat med herr Blom. Han berättar att det är så bra i familjen och att T är helt inne i familjen. Hon pratar jämt i termerna "vi" numera. T har tänkt söka teaterlinje i Norrbotten fr o m hösten 1991 men vet att det är svårt att komma in så vi får se vad som händer. Herr Blom säger att fru Blom har släkt där och T får gärna bo där och de tar i så fall ansvar över henne jämsides med makarna Bom. Herr Blom säger att T talar om allt som händer omkring henne i skolsituationer och i övrigt och att fru Blom är hennes förtrogna."

Soc-rapport 910220 "Ringt och talat med herr Blom som berättar att allt är bra runt T. Hon ska upp till Norrbotten och göra inträdesprov till teaterlinjen och herr Blom ska skjutsa henne. T har sagt att det är ett himmelrike som hon har det jämfört med hur hon haft det tidigare och det är ett stort erkännande för att komma från T. Herr Blom säger att de tycker så mycket om T att de nästan hoppas på att hon inte kommer in på skolan i Norrbotten, men att de självklart stödjer henne om det blir så."

Soc-rapport 910726 "Besök i familjehemmet igår och träffade T och makarna Blom. Vi går igenom hur det kommer att se ut framöver för T eftersom hon kommit in på teaterlinjen. T mår bra och är idag en lugn och harmonisk och balanserad tjej som kan se bakåt på sitt liv och analysera det som hänt och varför det varit så mycket problem under åren. U t:s uppfattning är att T kommer att klara av att gå i skolan i Norrbotten om det inte blir något särskilt, att hon kommer ihop sig med lärarna. Skulle något ske flyttar T tillbaka hem till makarna Blom utan varsel, placeringen kommer således att fortsätta vara placerad som tidigare."

Soc-rapport 920210 Sammanfattning av senaste tidens händelser: "T har hoppat av teaterutbildningen och från årsskiftet är hon tillbaka hos makarna Blom. Hon kände sig inte mogen, sa att hon själv kände att det var en nedåtgående spiral och att hon ville ta det säkra före det osäkra. T kommer ev att söka till utbildningen igen nästa höst. T har även sökt praktik via ungdomscentrum och jobbar på således på biblioteket och musikskolan. Fru Blom säger att det är bra att T kom hem igen och att det var T själv som tog det beslutet." 
"Ringt och talat med hett Blom. T är fortfarande kvar på biblioteket och musikskolan. Hon är omtyckt och trivs bra. T kommer förmodligen att söka till teaterutbildningen igen till hösten, men ibland talar hon även om att gå folkhögskola så det är osäkert vad det blir. Hon har börjat i EFS gospelkör och är ute och uppträder med dem ganska ofta. T börjar bli mindre och mindre beroende av sin mamma, vilket har varit ett symbiosförhållande tidigare. T har återigen klippt av sitt hår och har bara en uppåtstående lugg kvar. Hon är fortfarande självdestruktiv trots att hon mår bra nu."

Soc-rapport 920326 "Hembesök i familjehemmet igår och träffade familjehemsföräldrarna i hemmet och T i sitt arbete på biblioteket. Det är ett ungdomsjobb hon har. Makarna Blom tycker att det går bra och och att T mår bra.T:s kontakter med mamma S sker mest på telefon, men nästkommande helg skall T åka och hälsa på henne. Herr Blom och u t åker till biblioteket och pratar även med ett par av personalen och de berömmer T för att hon är duktig i sitt jobb. T säger att hon tvekar ifall hon åter ska till teaterlinjen eller inte och att hon har tankar om att utbilda sig inom kyrkan."

Soc-rapport 920326 "Ringt och talat med fru Blom ang vad det blir för T fr o m hösten. Hon har fått ja från teaterlinjen men har även sökt bibellinje på folkhögskola, men inte fått svar ännu. Blir det nej kommer hon att gå teaterlinjen. Risken finns att hon misslyckas igen men som det är med T är det heller ingen vits att försöka hindra henne med de följder kan få. T har skött arbetet på biblioteket väldigt bra och det är en mätning på vad hon klarar av och det är viktigt att hon kan arbeta med andra. T funderar på allvar ett yrke inom kyrkan och umgås mest med vänner inom EFS."

Soc-rapport 920602 "Herr Blom ringer och vill tala om att det varit problem omkring T i helgen och de hade tänkt reda upp detta utan att blanda in u t. Makarna Blom har varit bort några dagar under helgen och deras grannar har tagit ansvar över T, vilket de gjort förut och det har aldrig varit några problem. Några ungdomar och T ordnade en fest i familjehemmet och en av flickorna blev sjuk och de tog makarna Bloms bil och den voltade och blev totalhavererad. T ringde direkt till makarna Blom men ljög då och sa att en av killarna hade körkort, vilket inte var sant och det var även T som körde och hon är för ung för körkort.  Det är en djupt ångerfull T som tar på sig det hon gjort och de hade kommit överens om att ungdomarna gemensamt skulle ersätta kostnaderna efter skadorna. Nu säger herr Blom att polisen hört av sig och då blir det ett annat läge och han förstår att anmälan kommer till u t och då vill de vara uppriktiga. U t säger att det är deras skyldighet att alltid vara det. Herr Blom förstår att detta kan inverka på på T:s möjlighet att ta körkort nästa år. T kommer att kallas till förhör..."

Soc-rapport 920610 "Ringt familjehemmet och talat med T som berättar om det som hänt. Hon är ångerfull och kan inte riktigt förklara varför det skedde och förnekar att hon varit onykter, vilket u t tar med en nypa salt. Hon har varit på förhör hos polisen och vad det blir av det här vet hon inte. T förstår att det här kan inverka på att hon ska få ta körkort när hon fyller 18 år i juni nästa år. Polisrapporten har ännu inte kommit hit men lär väl göra det. Hon har flera åtalspunkter, bl a tillgripande av fortskaffningsmedel och olovlig körning. T säger att hon varit uppriktig mot polisen, även om de hade svårt att tro henne, men att hon först ljög för makarna Blom, vilket de upplevt som svårt. T säger att hon inte kommer att börja teaterlinjen igen även fast hon kommit in. Utbildningen har ändrats, till det sämre, enligt T. Hon vet inte heller säkert vad hon kommer att göra till hösten eftersom hon inte hört något från folkhögskolan ännu. Kommer hon där blir det på dispens eftersom man egentligen ska vara 18 för att gå där. Hon ska fjällvandra under sommaren och även vara lägerledare på ett EFS-barnläger."

Soc-rapport 920722 "Ringt och talat med fru Blom. T jobbar på EFS-läger denna vecka. Det är lugnt omkring henne och det som hände för en tid sedan har gjort att T fått bättre insikt och hon umgås inte längre med de som var med på trippen som slutade med dikeskörning och ramponerad bil. T har kommit in på folkhögskolan och börjar där till hösten. Utbildningen är ettårig, men fru Blom tror att hon vill fortsätta att utbilda sig och efter 18-årsgränsen får man ta ställning till hur det skall se ut. Det troliga är att T behöver familjehemmet till dess hon är 20 år och att hennes utflyttning från familjehemmet sker successivt och att hon har arbete och bostad den dagen det är aktuellt. U t vet vilket svagt käril T ändå är, om hon flyttar ut för tidigt kan hon hamna i missbruk och dåligt leverne. Jag informerar fru Blom om vem de skall vända sig till efter den 1 augusti då u t går i pension."

Soc-rapport 921110 "Besöker T på folkhögskolan. Det är första gången jag träffar T. Hon är glad och entusiastisk inför studierna på folkhögskolan. T trivs mycket bra både med skolarbetet och livet utanför. Hon går i en liten klass och stämningen verkar vara mycket bra. T bor på skolan och det fungerar bra. Hon har många fritidsaktiviteter, spelar innebandy, håller på med musik mm. T berättar öppet om relation till mamma som inte alltid är helt lätt. Mamma S är mycket avundsjuk på makarna Blom och tycker att T prioriterar kontakten med dem framför kontakten med henne. T medger också att det är så. Makarna Blom har kommit att betyda mycket för henne. Hon visar kort och berättar hur hon hamnade hos makarna Blom. T har inga absoluta planer inför framtiden men vill gärna fortsätta inom samma område. Vad det gäller händelsen i somras då T körde av vägen med familjehemmets bil så är det snart rättegång, vilket T oroar sig mycket för."

Soc-rapport 930505 "Besök i familjehemmet. Träffar inte T då hon hon fortfarande är på folkhögskolan. Vi diskuterar T:s situation Hon mår jättebra men har börjar oroa sig över vad som händer då hon fyller 18 år. Samtidigt är det en dag hon har sett fram emot nästan hela sitt liv eftersom det är den dagen som LVU:n ska upphöra. Alla är eniga om att placeringen bör fortgå åtminstone ett år till. T har genomgått en otroligt positiv utveckling i familjehemmet, men man får inte glömma att hon ändå är en skör flicka med allt det hon har med sig av separationer och besvikelser. Vi kommer överens om att jag ska tala med henne innan jag förlänger placeringen."


Här slutar rapporterna. Tvärt. Inget mer finns nedtecknat.

När jag flyttade till familjen Blom kändes det på något sätt "hemma" på en gång. Redan efter första veckan frågade de ifall jag ville gå på disco på fredagen. Jag blev direkt misstänksam. Trodde att de drev med mig. Inte kunde de väl lita på att jag inte skulle rymma? Men de sa att de skulle skjutsa in mig och att jag kunde ringa när jag ville ha hämtning. Efteråt har de berättat att de inte alls litade på mig. Att de var säkra på att jag skulle rymma. Men de tänkte att det var en bättre strategi att låta mig visa i handling ifall de kunde eller inte kunde lita på mig. I efterhand har även jag talat om för dem att jag hade en rymningsplan med telefonnummer och adresser i plånboken ett helt år efter att jag flyttade dit. Jag behövde den dock aldrig och de behövde aldrig hämta upp en rymling.

Det finns inga BUP-journaler efter jag flyttade till familjen Blom. Även frekvensen på Soc-rapporter minskar dramatiskt. Kanske för att familjen Blom inte hade så mycket att rapportera. Deras syn var att det inte var några konstigheter ifall det skedde missöden. Att sånt går att lösa inom familjen. Att alla familjer har dispyter och krångel ibland. Det var definitivt inte problemfritt i familjen. Jag gjorde dumma saker. Tonåringar gör det. Men i stället för att problematisera varenda liten sak, varje litet utspel och ringa socialsekreteraren varje gång, så löstes det inom familjen. Och det var väl just det som gjorde att allt flöt på; för första gången någonsin kände jag att jag tillhörde en familj. Jag bodde inte hos dem, jag bodde med dem.

För att säga det extremt enkelt: Det behöver inte vara så komplicerat. Visa kärlek, var en familj. Och låt inte fina ord stanna på pappret.

Känslomässigt försvann förstås inte allt inre kaos. Jag var skadad. Jag var störd. Med all säkerhet mer än jag skulle varit om jag som liten fått hjälp. Om jag fått någon att prata med. Någon som kunde hjälpt mig bearbeta de saker och händelser som inget barn ska behöva uppleva. Tyvärr fick jag aldrig den hjälpen. Det var många gånger nära. Men nådde aldrig fram. Det är för mig det mest bedrövliga och tragiska i den här historien.

Det här är som sagt min historia. Det finns mängder av andra liknande historier där ute. Det ska inte behövas. Kan vi bestämma det?






2 kommentarer:

Helena sa...

Det finns inte så många ord som passar nu! Jag har läst och förfasats, förvånats, blivit arg, blivit.. ja, allt möjligt.

Vilken resa du gjort. En resa som ingen ska behöva göra.

Tack för att du delat med dig.. Att skriva skapar en slags lättnad och jag hoppas så att du känner något sådant.. lättnad.. men att bearbeta och lära sig leva med vissa svåra saker i sitt bagage är nog få förunnat. Hoppas att livet idag är PRECIS så som DU vill ha det!!

Det är du värd.. tusen gånger om!! Kram

tigrus sa...

Tack för att du velat följa med på resan och läsa.

Även om det känns jobbigt VILL jag att människor ska läsa. Kanske skapar det tankar och reflektioner som det i förlängningen kan komma något bra ur. Jag hoppas det. Framförallt får vi inte blunda. #kämpaförvarendaunge

Kram!